fredag 15 mars 2013

Galleri Fredag: Ur en annan synvinkel

Erica i Piteå har bestämt att galleriet idag ska se något ur en annan synvinkel. Eftersom Erica är fotograf själv vågar jag inte utmana henne med egna bilder utan ser det hela från ett annat håll(!)

 "Vårt behov av sega gubbar"är rubriken på Ann Heberleins krönika i dagens sydsvenska. Där ser hon på påvevalet ur ett eget perspektiv.
 Ann H är i mina ögon en synnerligen klok kvinna, filosof och doktor i etik, och jag håller med henne i näst sista stycket, det om Franciskus bön.

Många säger sig inte bry sig ett dugg om påven men ingen kommer undan det faktum att ämbetet har en enorm politisk betydelse för miljoner människor, både katoliker och icke-katoliker. Vatikanstaten är ett eget rike och Sverige har diplomatiska förbindelser med ambassadör på plats.
Ett tänkvärt faktum är att den nyvalde påven - latinamerikan men med italienska föräldrar, nota bene - är, tillsammans med den polske Johannes II och tyske Benedictus de enda icke-italienare som valts till påve sedan 1522. Det året tillträdde Hadrianus VI, en man född i Nederländerna. Sen dröjde det 455 år till polacken!
Hadrianus VI porträtterad av Jan van Scorel

Det finns massor av påveporträtt i konsthistorien. Ett berömt är det av Innocentius X, påve i mitten av 1600-talet, målat av Velasquez.

Innocentius X avporträtterad av Velasquez
Ett helt annat perspektiv på den bilden ger Francis Bacon. Hans bild, inspirerad av den ovan, har diskuterats i det oändliga medan konstnären själv har sagt sig inte mena något särskilt.





Vad tror du?

Själv är jag väldigt fascinerad av de vackra, spetsprydda klänningar med siden- eller sammetspellerin som de flesta påvar bär på sina porträtt.

Galleristlista finns till höger och en förmodligen aktuellare hos Annika i Reston.


5 kommentarer:

  1. En aktuell synvinkel om något i dessa dagar.
    Sega gubbar- artikeln är bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annars gillar jag mera de sega gubbar man köper i godisbutiken;)
      Ann Heberlein brukar vara värd att läsa och lyssna på, så även här.

      Radera
  2. He, he... inte menade nåt? Den där Francis Bacon-målningen var med på en utställning på Nationalmuseum för länge sedan (5 år, 10 år?) om klassiska konstverk och hur senare konstverk använt dem. Väldigt spännande! Och just Bacons påve gjorde starkt intryck på mig. Ond eller förtvivlad, kan man undra.
    Intressant att det i stort sett bara varit italienare. En annan aspekt som man får veta för lite om är hur de olika riktningarna förhåller sig till varandra, dominikaner, benediktiner, jesuiter osv. Mediebevakningen är lite grund, tycker jag, när det gäller en så inflytelserik och resursstark maktfaktor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del katoliker förstår inte varför vi gudlösa lägger oss i deras påve men en kyrka (= politisk organisation) med 1,5 miljarder medlemmar har viss betydelse även för oss andra. Liksom t ex islam och andra politiska rörelser.
      Jag läste på nåt ställe att någon tycker Bacons påve ser ut att avrättas i elektriska stolen....

      Radera
  3. Din infallsvinkel var mycket intressant. Bacons bild är otäck. Såg förresten spelfilmen "Vi har en påve" häromkvällen. Det var också en annorlunda vinkel på påveval. Han rymde!
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera