fredag 17 juni 2011

Fredagstema: Halvårsrapport

Erica i Piteå följer traditionen med halvårskoll i juni på fredagstemat. Så nu gäller det att dra sig till minnes vad som hänt sen nyår.
Att vintern var bister kommer vi nog alla ihåg. Det gjorde att många djur hade brist på mat och här mötte vi några gånger rådjur som kom knallande ut ur carporten när man kom hem. Först fattade vi inte varför de gick in där men så begrep vi att de knaprade på murgrönan som brer ut sig in under taket längs med väggen. Så sedan sopade jag bort så mycket snö jag kunde från hela väggen med murgröna så att de skulle komma åt bättre. Det har synts hela våren att alla löven var uppätna men nu börjar allt det kala bli grönt igen.
Vädret gjorde också att vi fick mycket fågelgäster och grannast var familjen domherre.


Februari är statistiskt årets kallaste månad och kallt fortsatte det att vara. Men den 4 februari värmdes och lystes upp av Linns ankomst till jorden, min lilla guddotter, lillasyster till gudsonen Karl.


Litet senare i februari lagade jag kinesisk mat på kurs vilket har adderat nya smaker till min arsenal i köket, fr a Sichuanpeppar (som inte är en pepparsort utan en ört och som jag inhandlade ett nytt förråd av i går).

Det allra första vårtecknet i trädgården hittade jag den 3 mars.


 En dag i mars kom det här meddelandet från nevön i NY. Två av mina favoritmotiv på samma bild.


I slutet av månaden var det dags för silverkurs i dagarna tre igen. Det blev bl a den här skålen.


I april fyller en hel massa familjemedlemmar år så det blev en del firande. Svåger och svägerska kom från Småland till makens födelsedag och vi for på Österlenrunda med flera strandhugg, bl a på Dag Hammarskjölds Backåkra där vi blev genomblåsta men såg de första backsipporna och hörde massor med lärkdrill när vi vandrade ner till meditationsplatsen.


I trädgårdens "lilla Åland" blommade till min glädje den lila nunneörten jag tog med hem från Geta i fjol.


Något senare fick den en bättre inramning när jag varit på kurs i pilflätning och snart därefter gick örten i ide igen för att förhoppningsvis återkomma nästa vår, då kanske i större omfattning, vem vet.

I påskhelgen var det konstrundor överallt i Skåne och vi for västerut till "keramikerland", bl a till Claes Thell som dessutom kommer att ställa ut i vår konstförening till nästa år. Det gäller att ha framförhållning i konstnärssammanhang. Claes är mycket inspirerad av asiatiska glasyrer och motiv.


Ett födelsekalas i södra Skåne hölls hos min ena syster där vi firade alla de fem i familjen som fyller år i april men det blev inga bilder tagna!
Brorsonen i Dalarna kom på besök under påsken med äldste sonen till farmor och farfar i Småland och vi passade på att åka dit för att träffas. Ynglingen var djupt imponerad av alla blommor på tomten och allt vi såg i skogen under en lång promenad där jag dock lyckades trilla och få fula gräsfläckar på de vita fina jeansen. Det tog ett bra tag att få bort dem efter hemkomsten sedan. Men vad gör sånt när det bara är SÅ vackert!

TITTA! Bara TITTA!
Maj månad inleddes med barndop på just den första maj. Linn demonstrerade sin betydelse, skulle man kunna säga.


Efter första veckan i maj kom så min resa till Schwerin  där våren kommit en bra bit längre än hemma i Göinge.



Sparrissäsongen stod på sin höjdpunkt och ett par kilo fick följa med hem av den vita tyska sorten, inhandlad på torget i Wismar som vi besökte på hemvägen.


Nu är det juni, skolorna har slutat och det har börjat regna - som vanligt. Mina älskade pioner har farit illa i regnet, den underbara prakten är över och det ligger drivor av avslagna blomblad omkring buskarna.
Men innan vädret slog om hann maken och jag hjälpa min syster G att klippa de stora gräsområdena vid Stugan eftersom avloppsgrävaren saboterat roboten Stig-Helmer under flera månader. Men med förenade krafter och teknisk utrustning fixade vi det. Misstänker dock att njesen och Loff får det jobbigt till midsommar när det är deras tur. Hoppas de är utvilade efter sin sydliga resa som de snart återvänder från, brunbrända och fyllda av upplevelser.


Nu återstår bara en vecka tills det är midsommar och då ska vi enligt Ericas taktpinne berätta om våra midsommartraditioner - om vi har några. Tills dess tillönskas alla fredagsbloggare och alla ni andra sköna sommardagar med lagom mycket regn!

11 kommentarer:

  1. Ett händelserikt halvår på många sätt. Silverskålen är väldigt vacker!
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Börjar man tänka efter, så nog händer det vackra saker i livet. Du har haft fullt upp, det framgår klart!

    SvaraRadera
  3. Alltid roligt att läsa en summering av det som hänt. Du har fullt upp och den där silverskålen är ju alldeles väldigt fin. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Så roligt med sådan här halvårssummering tycker jag. Jag har börjat men inte hunnit färdigt. Hopas det blir mer tid snart.
    Kram!!

    SvaraRadera
  5. Finfin silverskål, mycket vacker! Du kan vara stolt som en höna!:) Roligt också att nunneörten tog sig så bra. Den ökar med all säkerhet ut när den har klarat den första tiden. Har svårt att tro någonting annat.
    Hoppas nästa halvår blir lika intressant och fint!

    SvaraRadera
  6. Händelserikt halvår! ROligt att du också har dokumenterat exakta datum för det som hände i naturen. Sånt är kul att jämföra sen med tidigare år. Fin folkdräkt du har på dej på dopet!

    SvaraRadera
  7. Roligt och händelserikt halvår. Håller med om att silverskålen är så fin. Kram

    SvaraRadera
  8. SÅ kul med halvårskollen. GILLAR den verkligen!! Nästa kör vi i dec igen!
    Jag älskar din silverskål!! SÅ VACKER!!
    OCH vad fin du är i din hembygdsdräkt på dopet!
    Hälsar Annika the Restonian

    SvaraRadera
  9. Min halvårskoll får komma lite senare - har haft fullt upp på sistone. Det är fantastiskt och lite skrämmande hur fort tiden rinner iväg - det märker man inte minst när man gör en sån här tillbakablick...
    Håller också med de andra kommentatorerna om att silverskålen är så vacker!
    Hembygdsdräkten är jättefin - vilken landskapsdräkt är det?

    Passar dock bäst för smala personer - jag har därför aldrig skaffat mig någon. Sen jag blev kantor blev det också helt omöjligt, eftersom jag inte kan se pedalerna på orgeln om jag har en lång kjol. (Riktigt duktiga kvinnliga organister behöver aldrig titta, därför har de långa kjolar ibland...)

    SvaraRadera
  10. Så mycket roligt och intressant som hänt under ditt senaste halvår. Och jag har helt glömt hur tidigt det blir grönt i södra Sverige (trots att våren kanske t.o.m kom senare i år?!). :-)

    SvaraRadera
  11. HeLena:
    Visst har det hänt mycket på ett halvår men man blir inte varse det förrän man sätter sig ner och tänker efter.

    Carina:
    Ja, inte har jag tid med nåt jobb, inte! Man fattar inte hur man fixade det förr!

    Anne-Marie:
    Ja, maken vill ju inte pensionera sig, han tycker det verkar för jobbigt, haha!

    Karin:
    Tack, tack, kackelikack! Ja, nu tror att nunneörten har vant sig vis Skåne och återkommer.

    Inga-Britt:
    Det är så lätt att se i det digitala fotobiblioteket de olika datumen och jag har redan ett antal år att jämföra. Mycket intressant.

    Magdalena:
    Tack!

    Annika:
    Ja, det är kul att sammanfatta! Tack för komplimangerna!

    Ingrid:
    Dräkten är en Oxiedräkt och jag är väldigt glad för den. Inte är de bara för smalisar!! Men jag kan förstå problemet med lång kjol och fotpedaler!

    Bejla:
    Vårens ankomst varierar ju år från år men man blir ju lika otålig när den än kommer!

    SvaraRadera